ANTOINE DE CAUNES…ENCHANTEE!

11 Απρ.

Η συνέντευξη με τον Antoine De Caunes, ήταν το καλύτερο ξύπνημα! Σ’ ένα δωμάτιο του St. George Lykabettus, με τον καιρό να έχει τρελά κέφια και τον χρόνο να προχωράει χωρίς να το καταλαβαίνουμε, γνώρισα  έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προσκεκλημένους του 10ου φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου(κι απ’ τους πιο γοητευτικούς Γάλλους που χω δει!), τον σκηνοθέτη του «Coluche, ένας κλόουν για πρόεδρος»…Τρελάθηκα! Voila

Πείτε μας λίγα λόγια για την ταινία και ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να την κάνετε

Είναι η τέταρτη μου ταινία κι επέλεξα αυτή την ιστορία γιατί ήθελα να περάσω κάποια βαθύτερα πράγματα μέσα από την ιστορία ενός κωμικού -έχω πρωταγωνιστήσει σε κάποιες κωμωδίες-κι  ήθελα να διηγηθώ τι γίνεται όταν ένας κλόουν σταματάει να προκαλεί το γέλιο και γίνεται πιο σοβαρός. Έχω γνωρίσει τον Coluche, που στην εποχή του ήταν η πλέον δημοφιλής προσωπικότητα στη Γαλλία, έζησα τα πράγματα από κοντά και ήταν μια πολύ καλή περίοδος.

Αυτό που μ’ άρεσει με το θέμα της ταινίας είναι ότι υπάρχει μια ειρωνία για τους πολιτικούς. Και δεν είναι είναι μια ιστορία που έχει μοναδικό σκοπό την ψυχαγωγία

Αυτό που μ’ άρεσε πολύ σ αυτό το φιλμ και γι’ αυτό το έκανα είναι γιατί υπάρχει ένας πολύ καλός συσχετισμός με την σημερινή πραγματικότητα. Όταν έχεις να κάνεις με τον Coluche που είναι ένας πολύ καλό κωμικός και μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα πρέπει να επιλέξεις να κάνεις η μια ταινία κωμική για να διασκεδάσεις τον κόσμο και θα πρέπει να δέίξεις κάτι παραπάνω για την ίδια την προσωπικότητα του .Η στιγμή αυτή που αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές ήταν μια στιγμή πολύ έντονη στη ζωή του κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο μετέπειτα. Αργότερα είχε πέσει σε κατάθλιψη και ήθελα να δείξω το πραγματικό πρόσωπο του Coluche .

Η διαφορά του Coluche με τους αληθινούς πολιτικούς είναι ότι εκείνος είναι αυθεντικός ενώ εκείνοι προσποιούνται.

Επειδή εκείνη την περίοδο είχε λογοκριθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λόγω του ριζοσπαστικού λόγου του, ήθελε απλά να δείξει την αντίδραση του στην πολιτική σκηνή. Δεν ήταν πολτικός ,δεν είχε κανένα πολιτικό πρόγραμμα και ήταν αστείο το γεγονός ότι οι πολιτικοί άνδρες πανικοβλήθηκαν που η δημοτικότητα του ανέβηκε πολύ ψηλά και συναθρήστηκαν ώστε να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή γιατί θα χάνανε τις εκλογές. Ο ίδιος είχε πολλούς ανθρώπους από τον δικό του κύκλο, οι οποίοι τον στήριξαν κι έδωσαν πραγματικά μια ώθηση στην δημοτικότητα του.

Αν έβαζε τώρα υποψηφιότητα θα τον ψηφίζατε;

Υπάρχει πολύ έντονος συσχετισμός με τη σημερινή πραγματικότητα γιατί και τη δεκαετία του ’70 είχαμε τη δεύτερη πετραιλαική κρίση κι ο κόσμός ζούσε σε μια ρευστή οικονομική κατάσταση, επιπλέον υπήρχε το ίδιο πολιτικό κόμμα για 23 χρόνια στη Γαλλία, οι πολίτες θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε καμία εναλλακτική. Και τώρα στη Γαλλία υπάρχει ο Σαρκοζύ, τα ΜΜΕ τότε και τώρα είναι λίγο «μπλοκαρισμένα» ..εκεί που έψαχναν μια εναλλακτική λύση στην πολιτική ο Coluche βρήκε αυτή την ευκαιρία. Πιστεύω ότι η ίδια ιστορία δε θα μπορούσε να επαναληφθεί αλλά αν ο Coluche ήταν τώρα μπορεί να τάραζε λίγο τα νερά.

Ένα μήνα πριν ήμουν στη Γαλλία και κάποιες στιγμές που συζητούσαμε με τους φοιτητές για την πολιτική κατάσταση λέγανε πως νιώθουν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Μου έκανε εντύπωση πως υπάρχει τόση αντίδραση από τους νέους και είναι στην κυβέρνηση κάποιος σαν τον Σαρκοζύ.

Δε νομίζω ότι η νεολαία είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που είναι στην εξουσία ο Σαρκοζύ αλλά δυστυχώς δεν καθορίζουν τα πράγματα στην πολιτική  οι νέοι…Η Γαλλία είναι πολύ συντηρητική χώρα κι ήταν πάντα με τη δεξιά και την κεντροδεξιά και το θέμα είναι ότι ενώ ο Σαρκοζύ είχε επιλεγεί για μια φιλελευθερη πολιτική έχει καταργήσει όλα αυτά που έλεγε πριν επιλεγεί. Έτσι είναι δυσαρεστημένοι και αυτοί που τον ψήφισαν και αυτοί που δεν τον ψήφισαν και είναι καλό που η νεολαία ξεσηκώνεται , είναι ένα καλό μήνυμα για το μέλλον γιατί πιστεύω πως η εξουσία αυτή τη στιγμή στη Γαλλία δεν είναι κι η καλύτερη δυνατή που υπάρχει.Οι νέοι φοβούνται γιατί έχουν γίνει πολλές περικοπές για τον προυπολογισμό για την εκπαίδευση και γενικά για το μέλλον κι αρχίζουν κι αντιδρούν.  Είναι λίγο περίπλοκο το ζήτημα.. Μου θυμίζει την κατάσταση πριν 20 χρόνια που ζούσε ο Coluche που πάλι υπήρχε οικονομική κρίση και σήμερα υπάρχει μεγάλη ανεργία,δεν υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων και όπως και τότε δεν έχουν κάποια διαφορετική πρόταση για την πολιτική και δεν ξέρουν πως ν’ αντιδράσουν.

Επειδή έγινε βαρύ το κλίμα με τα πολιτικά, ας γυρίσουμε στο σινεμά! Τι είδους ταινίες σας αρέσει να βλέπετε;

Βλέπω πάρα πολύ σινεμά και γενικά έχω ανοιχτούς ορίζοντες… μου αρέσει ο κινηματογράφος με την ευρεία έννοια. Βλέπω πολλές γαλλικές ταινίες, κορεάτικες, μ’ αρέσει ο αμερικάνικος ανεξάρτητος  κινηματογράφος αλλά και οι εμπορικές ταινίες-πρόσφατα είδα το Dark Knight και μ’ άρεσε πολύ όπως επίσης και ο Borat! Στη Γαλλία ο κινηματογράφος είναι σαν θρησκεία κι ίσως αν όχι θρησκεία σαν κάτι σοβαρό και πολύ ιερό και μιλάμε συνέχεια για σινεμά! Για ένα διαστημα, όταν ήμουν 20 χρονών μου άρεσαν μόνο οι noir ταινίες αλλά στη συνέχεια άρχισα να βλέπω κι άλλα όπως ταινίες του  Fred Asteur..

Τι σας ενοχλεί στο γαλλικό σινεμά;

Είναι καλό το γαλλικό σινεμά, βγαίνουν πολλές καλές ταινίες, την περασμένη χρονιά βγήκαν στις αίθουσες  240 φιλμ και γενικά είναι πολύ δημοφιλείς οι εγχώριες ταινίες στη Γαλλία. Υπάρχουν όμως δύο κατηγορίες: αυτή που δίνονται πολλά χρήματα και παράγονται πολύ εμπορικές ταινίες, και η άλλη των low budget ταινιών με το απαιτητικό κοινό που όμως δεν χρηματοδοτούνται παρ’ όλο που υπάρχουν χρήματα. Πιστέυω πλέον ότι αρχίζουμε και βγαίνουμε από το ρεύμα που επικρατούσε στο γαλλικό κινηματογράφο παλιότερα με το  nouvelle vague ρεύμα κτλ .Φέτος ήμουν ο παρουσιαστής των βραβείων Cesar και είδα όλες τις ταινίες και μ’ εντυπωσίασε η ταινία «Seraphin» της οποιας η παραγωγή κράτησε 5 χρόνια, ήταν πολύ δύσκολο να γυριστεί , δεν υπήρχαν πολλά χρήματα και είχε ένα θέμα το οποίο δεν ενδιέφερε και πολύ κόσμο. Ήταν μια απλή καθημερινή ιστορία της επαρχίας κι όμως παρ’ όλα αυτά σάρωσε τα βραβεία. Υπάρχει μια «παράδοση» στη Γαλλία να βλέπουμε ταινίες, οι οποίες δεν αρέσουν στο ευρύ κοινό αλλά βέβαια τώρα η «Seraphin» που πήρε τόσα βραβεία φυσικά θα γεμίζουν οι αίθουσες. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του γούστου του κοινού και αυτών που παράγουν τις ταινίες. Απο κινηματογραφικής άποψης η Seraphin είναι μια ταινία πολύ εδιαφέρουσα και με τα χρήματα από τα κέρδη των εμπορικών ταινίών θα μπορούσαμε να μαζέψουμε λεφτά να φτιάξουμε ταινίες που δεν θ’ αρέσουν στον κόσμο!

Δώστε μας έναν επίλογο για το Coluche

Οι κωμικοί είναι μελαγχολικοί άνθρωποι και χρησιμοποιούν το γέλιο σαν άμυνα, μέσο προστασίας αλλά όταν αυτό φύγει τι είναι αυτό που μένει; Τι είναι αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο απ’όλα;

Advertisements

4 Σχόλια to “ANTOINE DE CAUNES…ENCHANTEE!”

 1. Rizobreaker Απρίλιος 12, 2009 στις 5:36 μμ #

  Αγαπητή Loli ρίξε μια ματιά εδώ:
  http://rizobreaker.blogspot.com/2009/04/blog-post_11.html

 2. thebluelephant Απρίλιος 16, 2009 στις 8:11 μμ #

  nice!

 3. loli9 Απρίλιος 22, 2009 στις 11:13 μμ #

  rizobreaker-> έρχομαι! (σόρυ το είδα αργά..)

  blue-> merci!:)

 4. arbto Σεπτεμβρίου 1, 2009 στις 2:08 μμ #

  ???????????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: